SMJENA GENERACIJA NA ČELU LIVANJSKE ZAJEDNICE ZAGREB

Na izvanrednom Izbornom saboru dana 25.02.2022 god.,nakon 31 godinu, na prijedlog dugogodišnjeg predsjednika Branko Miloloža jednoglasnim izborom svih članova Sabora izabran je Stjepan Franić za novog predsjednika Livanjske zajednice Zagreb, na 4 godine, koji je predložio svoj tim u ulozi podpredsjednika Karmela Plazibat, Ante Mihaljević, Bože Mihaljević i Pere Semren. Za tajnicu Zajednice izabrana je Valerija Brzović, dugogodišnja tajnica, za zamjenika je izabran Jakov Mihaljević.

Sama sjednica Sabora je prošla u izuzetno prijateljskoj atmosferi sa iskazanom spremnošću za jedno novo vrijeme egzistencije Livanjske zajednice.

Pored vodstva Zajednice izmjenjen je Statut Zajednice, a izvršni odbor je proširen na 37 članova gdje se nastojalo povezati staro članstvo, veterani i novo članstvo mladi članovi Zajednice, što daje jedan kvalitetan  prelaz i kontinuitet rada Zajednici. 

Na Saboru je izabran Branko Miloloža kao  počasni, doživotni, predsjednik Zajednice, na koji način se Zajednica zahvalila za osnivanje i dugogodišnje vođenje Zajednice.

U oproštajnom govoru gosp.Miloloža je čestitao novom vodstvu Zajednice i poželio im dug i plodonosan uspjeh u vođenju Zajednice , napravivši analizu rada Zajednice kroz 31 godinu gdje je u bitnome istaknuo

Livanjska zajednica Zagreb je utemeljena 09.02.1991 god. kao jedan nastavak   organiziranja Livnjaka sa sjećanjem na Livanjski klub 1971 god. koji je osnovan, a nije registriran i formalno nije zaživio.

Na prvom Saboru Livanjske zajednice bilo je nazočno 1600 članova, a sam rad zajednice od početka, nažalost, usmjerio je rat u Republici Hrvatskoj, a potom rat u Bosni i Hercegovini. Članovi Zajednice iskazuju veliki odziv, posebno kroz vid dragovoljnosti, u obrani Hrvatske države, a potom 1992 god. kroz dragovoljačku Samostalnu bojnu Livanjske zajednice.

Livanjska zajednica posebnu brigu je iskazala za organizaciju i opremanje studenata u obrani Livna te kao logistička potpora u obrani Livna, te pomoć potpora stradalnicima u Domovinskom ratu.

Rad Zajednice transformiran je nakon rata u kulturnu djelatnost i očuvanje tradicionalnih i povijesnih vrijednosti Livanjskog kraja kao i pokušaje stvaranja gospodarske razvojne osnove za Livanjski kraj.

Na kulturnom i promotivnom planu Livanjska zajednica je postigla značajne uspjehe osnivanjem Umjetničke galerije „Gabrijel Jurkić“  gdje je organizirano preko 30 samostalnih i skupnih slikarskih i kiparskih izložbi u ciklusima i pod nazivom „Zaboravljeni Livanjski slikari“ te „Umjetnost u Domovinskom ratu“.

Izložbe su bile izuzetno posjećene i promovirane,a takođe je promovirano 10 knjiga Livanjskih autora.

Nažalost svi pokušaji involviranja i oživljavanja u gospodarstvo uglavnom nisu naišli na plodno tlo kao što su Gospodarski forum, Program TERA itd.

Zadnji program koji je idejno nastao u Livanjskoj zajednici je program „MI – VAL“ adrenalinski sadržaji, posebni oblici turizma i eko-agrarna proizvodnja je u realizaciji za koji se nadamo da će biti uspješno proveden.

Livanjska zajednica je posebno prepoznata po Livanjskim noćima , kao najmasovnijim zavičajnim i kulturnim okupljanjima pod nazivom „Noć Livnjaka i prijatelja Livna“ što je dalo poseban imidž i ugled Livanjskoj zajednici. 

Na kraju dugogodišnji predsjednik se zahvalio svim članovima i prijateljima Livanjske zajednice na njihovom doprinosu u funkcioniranju Zajednice.

Novoizabrani predsjednik gosp.Stjepan Franić se zahvalio dosadašnjem vodstvu Zajednice, čestitao novoizabranim članovima tijela Zajednice te iznio osnovne smjernice o budućem radu zajednice, gdje je u bitnome naveo:

Stvaranje novog članstva Zajednice, osmišljavanje trajnijeg i kontinuiranog financiranja aktivnosti Zajednice, jačanje Zagrebačkog kluba Livanjskih studenata, širenje i efikasniju organizaciju Malonogometne Livanjske lige, kontinuirana suradnja sa općinom Livno, kroz različite aktivnosti, prezentaciju, kulturnih, povijesnih, etnoloških vrijednosti Livanjskog naroda i Livanjskog kraja te nastavak rada na gospodarskom planu kroz inicijativu i investicije u Livanjskom kraju.

Predsjednik je zahvalio na izboru i pozvao na domjenak sve nazočne.

Druženje se nastavilo kasno u noć.   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.